Witamina C – niezbędna do utrzymania zdrowia

Niedobory witaminy C obecnie już praktycznie nie występują. Kiedyś był to poważny problem, gdyż nie było powszechnego dostępu do świeżych owoców i warzyw. Dopiero rozpropagowanie w Europie uprawy ziemniaka pozwoliło w niczym stopniu ograniczyć problemy zdrowotne, wynikające z niedoborów m.in. witaminy C.
Jednak nie oznacza to, że można jej obecności w diecie bagatelizować, gdyż tak naprawdę warzywa i owoce trzeba spożywać biorąc pod uwagę kilka istotnych czynników – w przeciwnym razie wcale nie będą one aż tak dobrymi źródłami tej cennej i życiodajnej substancji. Przede wszystkim więc należy sięgać po prostu te sezonowe, świeże, pełnowartościowe. Tak więc lokalne, a nie transportowane tysiące kilometrów, nawożone i pryskane preparatami chemicznymi.
Ważny jest także sposób przyrządzania. Owoce i warzywa należy spożywać przede wszystkim na surowo – np. w postaci surówek, sałatek. Jeśli jednak wymagają one poddania obróbce termicznej – ważne, by była ona jak najkrótsza. Gotujemy ej w niewielkiej ilości wody lub pieczemy.

Previous post Witamina E
Next post Witamina B1 – metabolizm węglowodanów i tłuszczów