Witamina C- w walce o odporność

W przypadku witaminy C udało się uzyskać szerokie, miarodajne wyniki badań, jeśli chodzi o jej przydatność dla organizmu. To chyba najbardziej znana, najwszechstronniej przebadana z witamin, o której zaletach wiedzą już dzieci.
Wciąż odkrywane są jednak nowe fakty na jej temat, jak korzystany wpływ nie tylko na nasze samopoczucie i zdrowie, a le i wygląd. Powszechnie jest ona kojarzona jako sprzymierzeniec układu immunologicznego. Wspomaga walkę z infekcjami, jak również działa profilaktycznie, nie pozwalając zapaść na różne choroby. Nie jest jednak tak, że kuracja witaminą C w pastylkach w okresie jesiennym i zimowym może przynieść relacyjne rezultaty. Warto dbać o jej przyjmowanie w naturalnych składnikach diety, których nie brakuje przez cały rok.
Będą to przede wszystkim świeże, sezonowe warzywa i owoce, a zimą – te w postaci mrożonej. Dbanie o to, by przez cały rok dostarczać sobie takich składników diety, może pomóc bronić się przed infekcjami właśnie w okresie wzmożonego zapotrzebowania.

Previous post Witaminy – w jakiej formie przyswajamy je najlepiej?
Next post Witamina E w diecie sportowca