Witamina C
- 888 Views
- Redaktor bronkow.pl
- 11 marca 2019
- Baza wiadomości na temat witamin - dawkowanie, informacje
Witamina C jest jednym z największych przeciwutleniaczy. Pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie. Podnosi odporność organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza, posiada właściwości bakteriobójcze, obniża gorączkę w czasie choroby, uczestniczy w procesach metabolicznych organizmu, przyspiesza gojenie się ran czy zrastania kości. Człowiek sam nie potrafi jej wytworzyć, dlatego powinien dostarczać ją razem z pożywieniem. Co jest źródłem witaminy C? Najwięcej znajdziemy jej w surowych owocach i warzywach, a więc w owocach róży (1800 mg/100g), czarnej porzeczki, czerwonej papryki, warzywach kapustnych czy natce pietruszki. A ile witaminy C zawiera ceniona przez nas cytryna? Okazuje się, że wcale nie jest jej tak dużo, bo to około 53 mg/100 g owocu. Regularne spożywanie tych produktów sprzyja naszemu zdrowiu. Dlatego do każdego codziennego posiłku włączajmy zarówno surowe owoce i warzywa, ale też soki. Możemy oczywiście gotować warzywa na parze lub w wodzie, także w ten sposób dostarczymy organizmowi cennej witaminy C.

- 23 kwietnia 2022
Witamina C- w walce o odporność
- 3 marca 2022
Witaminy – w jakiej formie przyswajamy je najlepiej?
- 18 lutego 2022
Witamina A rozpuszczalność
- 24 stycznia 2022
Witamina C- w walce o odporność
Witaminy – w jakiej formie przyswajamy je najlepiej?
Witamina A rozpuszczalność
Witaminy – jak je sobie odpowiednio dostarczać
Suplementy witaminowe dla sportowców
Witamina A
Witamina PP
Banany – bogactwo witamin i minerałów!