Witamina C
Witamina C jest jednym z największych przeciwutleniaczy. Pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych w organizmie. Podnosi odporność organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza, posiada właściwości bakteriobójcze, obniża gorączkę w czasie choroby, uczestniczy w procesach metabolicznych organizmu, przyspiesza gojenie się ran czy zrastania kości. Człowiek sam nie potrafi jej wytworzyć, dlatego powinien dostarczać ją razem z pożywieniem. Co jest źródłem witaminy C? Najwięcej znajdziemy jej w surowych owocach i warzywach, a więc w owocach róży (1800 mg/100g), czarnej porzeczki, czerwonej papryki, warzywach kapustnych czy natce pietruszki. A ile witaminy C zawiera ceniona przez nas cytryna? Okazuje się, że wcale nie jest jej tak dużo, bo to około 53 mg/100 g owocu. Regularne spożywanie tych produktów sprzyja naszemu zdrowiu. Dlatego do każdego codziennego posiłku włączajmy zarówno surowe owoce i warzywa, ale też soki. Możemy oczywiście gotować warzywa na parze lub w wodzie, także w ten sposób dostarczymy organizmowi cennej witaminy C.