Witamina D w suplemencie dla cukrzyków

W czerwcu 2013 roku US Endicronology opublikował raport, z którego wynika, że niedobór witaminy D to jedna z głównych przyczyn występowania cukrzycy typu 2, oraz otyłości. To doniesienie wykazuje także zależność pomiędzy otyłością a występowaniem cukrzycy w skorelowaniu z poziomem opisywanej witaminy. Konkluzja jest taka, że jej brak może okazać się groźnym dla zdrowia i życia, i konieczna jest dobra suplementacja tej witaminy w codziennej diecie. U osób z nadwagą obserwuje się utrudnione wchłanianie wit.D, która zatrzymuje się w tkankach tłuszczowych, dlatego też, w tych przypadkach zaleca się przyjmowanie dawek podwójnych. Oprócz tego, witamina ma istotny wpływ na funkcjonowanie trzustki, co z kolei bezpośrednio przekłada się na progresję cukrzycy typu Pacjenci cierpiący na tę chorobę znacznie lepiej tolerują glukozę jeśli stężenie opisywanej witaminy jest wyższe niż standardowe. Wybierając właściwy suplement należy jednocześnie sprawdzać, czy jest on przeznaczony do stosowania przez osoby otyłe i z cukrzycą.

Previous post Zdrowy koktajl pełen witamin
Next post Witamina D – eliksir życia