Witaminy w codziennym żywieniu

Witaminy kryją się w każdym produkcie spożywczym. Zawartość tych cennych składników jest jednak uzależniona od wielu czynników, między innymi od tego, jakiej obróbce dany produkt został poddany. Zasada jest prosta: im więcej procesów dotknęło produktu, tym mniej wartościowy się on staje. W dobie żywności instant człowiek może mieć poważne problemy z niedoborami witamin. Jak sobie z nimi radzić?
Przede wszystkim trzeba sobie uświadomić, jak kluczowa rola spoczywa na tych malutkich związkach chemicznych. Istnieje wiele witamin, a każda z nich posiada funkcję, którą pełni w organizmie. Kiedy dochodzi do braków witamin, ciało i zdrowie człowieka szwankuje. W swoim własnym interesie trzeba zadbać o pokrycie zapotrzebowania na te składniki.
Witaminy powinny być dostarczane wraz ze zbilansowanymi posiłkami, jednak zdarza się, że dieta nie pokrywa całkowitego zapotrzebowania. W takiej sytuacji warto sięgnąć po specjalnie w tym celu skomponowane preparaty multiwitaminowe. Dostarczają one nie tylko witaminy, ale również i minerały.

Previous post Brak witaminy powodem braku masy mięśniowej
Next post Zielona Herbata