Zielona Herbata

Jeśli zapytacie kogoś o najzdrowszy gatunek herbaty, to zapewne wymieni on herbatę zieloną. Dlaczego? Zależnie od sposobu parzenia pozwala ona na pobudzenie organizmu lub jego uspokojenie. Zielona herbata hamuje także rozwój bakterii w naszym układzie pokarmowym i jest bogata w wiele witamin i składników mineralnych. Jedną z najczęściej wymienianych zalet zielonej herbaty jest wspomaganie procesu odchudzania. Rzeczywiście przyspiesza ona metabolizm i usuwa z organizmu szkodliwe resztki przemiany materii. A dodatkowo, wspomagając działanie pęcherza, pomaga w usunięciu toksyn z organizmu. Zielona herbata może także zapobiegać wielu chorobom, w tym nawet nowotworom. Dodatkową zaletą zielonej herbaty jest to, że ma ona ciekawy smak i aromat w którym łatwo się rozsmakować. Jeśli nauczymy się ją parzyć, może być dla nas najlepszym napojem świata. Wielu zwolenników zielonej herbaty uważa ją za królową herbat. A dlaczego jej parzenie jest tak ważne? Ponieważ zależnie od długości i sposobu parzenia herbaty uwalniają się z niej inne substancje.

Previous post Witaminy w codziennym żywieniu
Next post Jak jeść pracując w nocy ?