1 Witamina B2 – dla układu nerwowego

Ryboflawina, czyli witamina B2 została odkryta dopiero w 1932 roku jako enzym występujący w drożdżach. Badania wykazały jej obecność zarówno w tkankach roślin jak i zwierząt. Witamina B2 odgrywa szczególną rolę w działaniu okładu nerwowego i prawidłowym funkcjonowaniu wzroku. Razem z witaminą A, uczestniczy w utrzymywaniu prawidłowych funkcji błon śluzowych, m.in. śluzówki przewodu pokarmowego, skóry czy nabłonków w naczyniach krwionośnych. Odpowiednio zbilansowana dieta powinna zapewnić organizmowi odpowiednią ilość tej witaminy.
Do głównych zadań witaminy B2 należy udział w zachodzących w organizmie procesach oksydoredukcyjnych. Ważną rolę spełnia także w narządzie wzroku – w przypadku niedoboru ryboflawiny dochodzi do znacznego pogorszenia się ostrości wzroku, światłowstrętu, łzawienia, pieczenia i łatwego męczenia się tego narządu. Ryboflawina bierze także udział w przemianach aminokwasów i lipidów. Niedobór witaminy B2 występuje w przypadku ostrych biegunek, chorobach wątroby, a szczególnie w przypadku braku mleka i jego przetworów w diecie. Bardzo często potyka się go także u alkoholików. Awitaminoza B2 objawia się zaczerwienieniem warg i języka, a także bolesnymi pęknięciami w kącikach ust. U osób z jej niedoborem tej witaminy pojawia się także łojotokowe zapalenie skóry, występujące głownie przy brwiach, w kącikach powiek i za uszami.
Aby uniknąć niedoborów witaminy B2, w diecie powinny się znaleźć produkty takie jak wątróbka, pieczywo pełnoziarniste, groch, mleko, nabiał, białko jaj.

Previous post Witaminy oraz minerały
Next post Witamina D – wszechstronne działanie