Witamina A rozpuszczalność

Witamina A należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, obok witaminy D,E oraz K. Odgrywa istotną rolę w czasie wzrostu organizmu oraz rozwoju nabłonka. Witamina A podnosi odporność błon śluzowych, a także bierze udział w adaptacji narządu wzroku do widzenia w słabym oświetleniu, np. o zmierzchu. Jej niedobór w organizmie objawia się m.in. słabym widzeniem o zmroku, tzn. kurzą ślepotą, a także pieczeniem spojówek oczu spowodowanym ich wysychaniem i rogowaceniem. W bardzo ciężkich przypadkach, związanych z dużym niedoborem tej witaminy, dochodzi do rozmiękania rogówek i ich owrzodzenia. Osoby z awitaminozą witaminy A mają szorstką i rogowaciejącą skórę. Dodatkowym objawem niedoboru jest także nadmierne wypadanie włosów.
Bogatym źródłem witaminy A są produkty pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego. W produktach zwierzęcych, występuje ona jaki retinol lub jego pochodne. Najważniejszym źródłem zwierzęcym są podroby, niektóre ryby oraz jaja. Natomiast karotenoidy (prowitamina A), są formą występującą w produktach roślinnych. Głównym źródłem prowitaminy A w to m.in. szpinak, marchewka, czerwona papryka, wiśnie i śliwki, a także morele.

Previous post Witaminy – jak je sobie odpowiednio dostarczać
Next post Witaminy – w jakiej formie przyswajamy je najlepiej?