Witamina C i D – dlaczego są takie ważne
- 280 Views
- Redaktor bronkow.pl
- 9 czerwca 2019
- Baza wiadomości na temat witamin - dawkowanie, informacje
Witaminy C i D mają niebagatelne znaczenie dla budowania systemu odpornościowego. Bardziej znana z takiej roli jest witamina C. Każdy, nawet dziecko wie, że jest ona niezbędna, konieczna do tego, by prawidłowo się rozwijać i być odpornym na infekcje. Dlatego już dzieci uczą się na temat tego, że trzeba jeść dużo owoców i warzyw, najlepiej w stanie surowym.
Witaminę C w dużych ilościach zawierają takie owoce, jak czarna porzeczka, truskawki, maliny, jeżyny, agrest, cytrusy. Ale też jabłka, gruszki, śliwki. Ta więc praktycznie od wiosny do jesieni mamy szerokie możliwości uodparniania swojego organizmu. Źródłami tej witaminy są także kapusta – również kiszona, papryka, ziemniaki.
Jeśli zaś chodzi o równie ważną, o ile nie ważniejszą dla odporności – witaminę D – to znajdziemy ją w nabiale, wątróbce, jajkach, tłustych rybach. Nasza dieta powinna w te składniki obfitować szczególnie jesienią i zimą, gdyż wtedy mamy ograniczony dostęp do światła naturalnego.

- 21 lutego 2021
Witamina A – witamina dobrego wzroku
- 10 stycznia 2021
Co to jest ornityna?
- 9 października 2020
Ćwiczenie deska
- 6 sierpnia 2020
Witamina A – witamina dobrego wzroku
Co to jest ornityna?
Ćwiczenie deska
Cynamon i jego właściwości
Jak najlepiej przytyć ? porady
Jabłka w diecie kiedy warto ?
Plan treningowy jak stworzyć?
Białko sojowe fakty i mity