Witamina PP

Witamina PP, nazywana także niacyną odgrywa bardzo ważną fizjologiczną funkcję. Witamina ta bierze bowiem udział w procesach utleniania komórkowego, przemianie podstawowych składników pożywienia – białek, węglowodanów i tłuszczów. Niedobory niacyny powodują występowanie całego zespołu charakterystycznych objawów nazywanych pelagrą. U chorych na pelagrę występują zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego, w tym otępienie umysłowe, nadmierne podniecenie oraz zaburzenia psychiczne. Do charakterystycznych objawów niedoboru witaminy PP należą także zaburzenia układu pokarmowego w postaci obfitych wymiotów i biegunek z domieszką krwi. Dochodzi także do obrzęków języka, a w niektórych przypadkach do owrzodzeń błony śluzowej jamy ustnej. Niedobór niacyny objawia się również całym zespołem objawów związanych ze stanem skóry – zaczerwienieniem i nadmiernym napięciem skóry, szczególnie na narażonych na oddziaływanie promieni słonecznych częściach ciała – dłoniach i twarzy. Aby uchronić organizm przed brakiem witaminy PP należy wzbogacać swoją dietę o jaja, świeże warzywa, wątróbkę, mleko oraz pełnoziarniste pieczywo.

Previous post Banany – bogactwo witamin i minerałów!
Next post Witamina A